Kútfúrás

Vízkút beüzemelése, üzemelése, használata

Fúrni bárki tud, akinek van megfelelő eszköze hozzá.
A kútfúrás egyszerű: nyomd - forgasd - öblítsd.
Az addig zavartalan rétegekbe fúrtunk egy lyukat, majd abba teszünk valamilyen csövet.

Tegyük fel, hogy a fúrt lyuk, a béléscső megfelelő méretű, a kialakított szűrő és a kavicsolás is pontosan van elhelyezve.

Ugye senki sem gondolja, hogy ez már egy vízadó kút lenne.
Ez az un. kútfúrás, csak egy lyuk a földben, melybe belekényszerítettek valamilyen csövet.

Csak akkor lesz belőle vízadó kút, ha a lyuk és a béléscső környezetét alakítjuk úgy át, hogy az abban tárolt víz - közel - akadálytalanul tudjon a megfelelően kialakított szűrőbe - homokmentesen - beáramlani.

A kút közvetlen és távoli környezetéből áramló víz nem lépheti túl a tároló kőzetre (pl. homok) jellemző kritikus sebességet. Ellenkező esetben talajtörés következik be, melynek következménye, hogy a kút környezetében lévő szemcsés kőzet megfolyósodik, agyagleszakadás, vagy csatornázás következik be, ami után a kút jelentősen veszít a kalkulált hozamából, vagy el sem éri azt, előbb-utóbb a kút használhatatlanná válik.

A kútfúrás után csak megfelelően elvégzett beüzemelés után lesz a furatból kút, ami évtizedekig szolgálja a tulajdonosát.


A tisztítószivattyúzás fontossága:

Célja a vízbeáramlást gátló tényezők felszabadítása, azaz a vízadó rétegben, a kút palástja körüli térből az áramlást gátló, apró szemű kőzetszemcséknek (homok, aleurit, agyag) a hasznos szemcsék közül való eltávolítása és így a rétegben természetes szűrő képzése.

A tisztítószivattyúzás a homokmentesen elérhető legnagyobb vízmennyiség kitermelésének feltételeit teremti meg.

A tisztítószivattyúzás végrehajtásához – elvileg – minden szivattyú alkalmas, amellyel a szükséges vízhozam az adott mélységből kitermelhető.
A forgalomban lévő szivattyúk csak bizonyos kedvező körülmények esetén alkalmazhatók erre a célra alacsony homoktűrő képességük miatt.
A sűrített levegős, azaz a kompresszoros szivattyúzás mutatkozik legjobb lehetőségként.

A tisztítószivattyúzást akár szivattyúval, akár kompresszorral hajtjuk végre, alacsony áramlási sebességgel kell megkezdeni és a vízhozamot fokozatosan szabad csak emelni, különösen aleurit, homok vízadóréteg esetében.

Finom és alacsony egyenlőtlenségi fokú (a homokszemcsék közel azonos méretűek) homokréteg esetében a tisztítószivattyúzást a legnagyobb óvatossággal kell végezni. Nagy beáramlási sebesség mellett agyagleszakadás következhet be.
A szűrő mellé került agyagot eltávolítani nem lehet.

Nagyobb egyenlőtlenségi fokú, akár durvább frakciókat is tartalmazó homokréteg esetén sem mellőzendő az óvatosság és a fokozatosság. Előfordulhat ugyanis, hogy a nagyobb homokszemcsék, amelyek nem tudnak a kútba jutni, beülnek a szűrő nyílásaiba, aminek eredménye a vízhozam csökkenése.
Gondatlan munka esetén a fedő agyagréteg leszakadása végzetes lehet a kútra nézve.

Sajnos a gyakorlatban a tisztítószivattyúzást nem végzik kellő gonddal.
Ennek oka, hogy a tisztítószivattyúzás végrehajtói nincsenek tisztában a tisztítószivattyúzás fontosságának
és a kút vízadó képessége és a tisztítószivattyúzás közötti összefüggéssel.

A kútnak stabilan, folyamatos üzemben, időjárástól és évszakoktól függetlenül, hosszú távon, homokmentesen kell biztosítani a beállított hozamot.


A vízkutak beüzemelésével kapcsolatos további ismereteket szerezhet: Kattintson ide!

Az oldal a világ legkönnyebben használható weboldalkészítőjével, a Mozellóval készült.

 .