Kútfúrás

Vízkutatás, vízkeresés Borsod megyében

A megadott területen geofizikai mérést végeztünk vízadó réteg kutatása céljából.

Kútfúrás. Vízkutatás, vízkút helyének kijelölése. Kútfúró. Általános szelvény a szelvényezési vonal mentén, a topográfia ábrázolásával - Kútfúrás Borsod megye, kútfúró Miskolc, vízkút helyének kijelölése, vízkutatás

A terület egy Borsod megyei falu melletti domb felső részén, a település átlag szintje felett +80 m-re található. A telek és tágabb környezete D-DK-i irányban erősen lejt. A fellelhető adatok alapján a telek környezetében a felszín alatti vízre, vízszintre vonatkozó adatok nem voltak ismertek.

A szelvényezési vonalban készült metszeten látható, hogy a felső lejtőtörmelék, agyag alatt magas fajlagos ellenállású kőzet mutatható ki, melyben a felszín alatt 75 m-ig és alatta sem találtunk számottevő vízadó, szemcsés kőzetet, melyre vízadó, fúrt kút építhető lenne.
A mért és értékelt adatok alapján a környezetet riolittufa, riolit és dácit vulkanikus kőzetek jellemzik.

kútfúrás Részletes szelvény interpretációja - RMS: 0,4 %, Kútfúrás, vízkeresés

Megvizsgáltuk az ásott kút építésének lehetőségét is.
A részletes szelvény szerint a felső agyag (0,6 m vastag) alatt 2,5-2,6 m vastag szemcsés kőzet, kőzettörmelék található, mely alkalmas lenne vízkitermelésre, de betáplálási területe csekély, a víztartalma erősen függne a csapadékos időjárástól.

Megállapítható, hogy nagy palástfelületű ásott kút sem építhető gazdaságos víztermelésre.


Vissza

Az oldal a világ legkönnyebben használható weboldalkészítőjével, a Mozellóval készült.

 .