Vízkeresés eredménye, kútkitűzés, vízadó réteg felismerése

Nyékládháza, külterület, ..... dűlő, hrsz: ... sz. alatti ingatlanon geofizikai mérést végeztem vízkút létesítésének céljából.
A kút vizét a tulajdonos az épület ellátására és ültetvények öntözésére kívánja használni.

A telken már van több fúrt kút, azonban a tulajdonos a vízhozammal elégedetlen.

A vízkutatás, vízkeresés célja egy új, elegendő vízhozamú, homokmentesen üzemelő kút kitűzése, talpmélysége, szerkezetének meghatározása volt.
A tulajdonos olyan vízkutat kíván építtetni, melynek vizére a felszíni szennyeződések és az időjárásra kevésbé érzékenyek.
A kitermelt víz minősége a tároló kőzetekből kioldott anyagoktól, mennyisége a harántolt kőzetek minőségétől és az abban tárolt víztartalomtól függ.

A terület egy "magas hegy" gerincén helyezkedik el.

A műszeres vízkutatás négy szelvény mentén történt, melyekből összefüggő képet kaptam a felszín alatti kőzetekről és a kitermelhető víztartalomról.

vizkeresés

Szelvények

A területre lejtőmozgásos-proluviális üledékek alatt szürke és tarka-agyag, aleurit, kékesszürke aleurolit, agyag, szenes agyag, kavicsos homok rétegek rétegek földtani környezet jellemző.

A kút helyének kijelölése:
Az építendő csőkút javasolt talpmélysége – 62 m, béléscső 125 mm/5,0-5,5 mm, szűrő: -49 m - -61 m között - 12 m hosszon réselt szűrő.
A kút optimális helye:
a negyedik szelvény mentén a 0,0 m-től mért 7,0 m pontban.
Vízadó kút a 3. szelvény mentén is építhető (68 m talpmélységgel, várhatóan magasabb vízhozamot szolgáltatna), azonban a földmunka és egyéb kialakítás költségei miatt a 4. szelvény mentén javaslom a fúrást.

kútfúrás, vízkeresés

A szűrőzött szakaszra bármilyen anyagot, pl. geotextíliát, tekerni tilos.
A réselés 0,8 mm - 1,0 mm (0,8 mm-nél keskenyebb réselés nem alkalmazható), a keresőfúrás után pontosítva.

A víz utánpótlása biztosított, az új kút – szakszerű beüzemelés után - várhatóan a kívánt – homokmentes - vízhozamot fogja biztosítani.


A tényleges és szükséges talpmélységet a keresőfúrás eredményének értékelése alapján lehet pontosabban meghatározni.
A biztonságos és akadálymentes csövezés és kavicsolás érdekében – várhatóan - a talpmélység alá ~2-5 % mélyítésre lehet szükség. A fúrás során állapítható meg a szükségessége, mely esetleges.
Öblítéses fúrás során nagy mennyiségű öblítő-folyadék veszteséggel is kell számolni, mely tovább nehezíti és lassítja a fúrást.
Sűrítőanyagként bentonit és/vagy CMC használható.
Béléscsőként legalább 5,0 mm falvastagságú PVC cső alkalmazható. Szűrőcső falvastagsága: legalább 5,5 mm.
A kútban lévő nyugalmi vízszint -12 - -20 m között várható.

A kinyerhető víz hozamára és minőségére az időjárási körülmények kevésbé lesznek befolyással, azonban nagyobb, vízhozam felhasználásakor – várhatóan - pufferelésre lehet szükség.

A kút építését, szűrőzését úgy alakítjuk ki, hogy a rétegekben tárolt víztartalom a lehető legnagyobb mértékben kitermelhető legyen.

Az üzemi vízszint 80 m talpmélységű kút esetén, az agyagleszakadási és csatornázási tényezőt figyelembe véve, maximum –42- -47 m lehet (-20 m nyugalmi vízszintnél).
Nagyobb leszívást alkalmazva elérjük, vagy túllépjük a talajban a kritikus áramlási sebességet, mely a kútra nézve végzetes is lehet.
A kút tényleges hozamát a beüzemelés során, a beüzemelési leírás alapján lehet beállítani, ami a harántolt rétegek minőségétől, valamint több geológiai tényezőtől is függ.


<<< Vissza

Az oldal a világ legkönnyebben használható weboldalkészítőjével, a Mozellóval készült.

 .