Kútfúrás

Vízkeresés, vízkutatás

Esztergom egyik külterületi ingatlanán - egy domb alsó részén - geofizikai mérést végeztünk vízbeszerzés céljából.
A tulajdonosnak - korábban - volt egy 32 m talpmélységű "kútja", de annak vízhozama a tulajdonos kívánalmainak nem megfelelő, alacsony volt, így az tömedékelésre került. A korábbi kút a szelvény 69. méterében épült. A kút fúrói 32 méternél - szerencsére - elakadtak, így a tulajdonostól kevesebb pénzt gomboltak le a használhatatlan kútért.

A kérdés az volt, hogy lehet-e egy másik kutat építeni az ingatlanon legalább 8-20 liter/perc vízhozammal.

A területre a felső homok, homokos lösz, agyag, homokos agyag, lejtőtörmelék alatt csökkent sós vízi – tavi agyag, agyagmárga, aleurit, esetleg homokkő és konglomerátum, a rétegváltásokban tavi homok, aleurit földtani környezet jellemző.
A rétegváltásokban megjelenő változó vastagságú – jellemzően vékony - tavi finom homok, aleurit alkalmas vízadó kút kialakítására.

Kútfúrás. Vízkút helyének kitűzése. Kútfúró, kutfuras. Kútkitűzés, vízkutatás. Általános szelvény a mérési vonal mentén - Kútfúrás Miskolc - kútépítés Borsod Heves Nógrád Pest megye - vízkút helyének kijelölése

A fellelhető adatok alapján a telek mellett éles lehatárolódás van.
A talajban lévő víznívó a telektől Ny-ÉNy felé néhány méterre –2 – 5 m, a telken 20 m alatt várható.

Az új kutat a szelvényen a 84. méter és a 100. méter közé javasoltuk megépíteni, ebben a környezetében építhető optimálisan.

Vízkút fúrás, kútfúrás engedély Szelvény a tervezett kúttal - Kútfúró Miskolc

A mérés alkalmával a talajban a víznívót –24,9- -25,6 m-nél észleltük.
Az építendő csőkút javasolt talpmélysége – 55 m, béléscső 125 mm/4,8 mm.

A víz utánpótlása biztosított, az új kút – szakszerű beüzemelés után - a kívánt vízhozamot biztosította. Folyamatos vízhozam: 28 liter/perc.


Vissza

Az oldal a világ legkönnyebben használható weboldalkészítőjével, a Mozellóval készült.

 .